Какви са скритите ползи от секрета от охлюв

Муцин от охлюв

Чилийския фермер и първия Крем със Секрет от Охлюв

Историята на изключително популярната козметика с муцин от охлюв започва от френската кухня. Фермите в Южна Америка отглеждали охлюви за ресторанти в продължение на много години. През 1980 чилийския фермер Фернандо Баскунян забелязал, че кожата на ръцете на работниците,  които събират  охлюви, изглежда доста добре, въпреки агресивното влияние на слънцето. Отличавали се с млада и гладка кожа, а различни наранявания по ръцете им се излекували много бързо и без белези.

Изследването и създаването на формулата отнело 15 години, а през 1995 г. под марката „Елицин“ се пуска на пазара първият регенериращ крем за кожа с филтриран секрет от охлюв.

Използването на Охлюви в стари времена

Полезните свойства на охлювите са били познати и на древните гърци: Хипократ прилагал мехлем на основата на секрет от охлюв в случай на изгаряния, различни възпаления и раздразнения на кожата, докато гръцките жени използвали охлювите за да овлажняват кожата на лицето.

Между другото, в Египет и Вавилон охлюва е бил символ на вечноста и плодородието, в будизма охлюва олицетворява търпение, а неговата черупка- замръзнало и спряло време. И това не е случайно: муцинът от охлюви действително може да удължи младостта на кожата.

Козметични свойства на Секрета от Охлюв

Факт е, че Муцинът от Охлюв е богат на полезни елементи. Съдържа Колаген, Гликолова Киселина, Алатонин, Витамини А, В и Е.

При охлювите муцинът е отговорен за регулирането на процесите на минерализация и за формирането на черупката. Охлювът произвежда два вида слуз – първият вид помага на охлюва да се движи чрез навлажняване на повърхността. Вторият вид слуз се отделя от специални жлези в отговор на физически стрес или увреждане на черупката му. Тя е по-плътна, съдържа Протеини, Полизахариди (включително Хиалуронова Киселина), Минерални Соли и стимулира регенерацията на клетките, възстановявайки „къщата“ на охлюва. Именно този втори тип муцин от охлюви се използва в козметиката.

Поради неговия състав, муцинът е в състояние ефективно да свързва свободните радикали, които предизвикват стареене на кожата, притежава  забележителни кератолитични свойства (ексфолиация на мъртви клетки), нормализира синтеза на колаген и еластин, има противовъзпалително действие, успокоява и облекчава дразненето. Слузта на охлюва овлажнява кожата добре, покривайки я с лек невидим филм, който задържа влагата, но позволява на кислорода да премине, който от своя страна позволява на кожата да диша.

Козметичните средства със секрет от охлюви са подходящи за различни кожни проблеми: бръчки, подпухналост, пигментни петна, акне и възпаление.

Как се добива муцин от Охлюв ?

Разбира се, след тази история мнозина от вас си зададоха въпроса „Как се получава муцина?“ , а други вече рисуват в ума си ужасни картини как се измъчват малките охлюви. Бързаме да ви успокоим! Охлювите са подложени на физически ефекти (ротация и вибрации в специални въртящи се контейнери) в лаборатории под строг контрол. В резултат на това те повишават отделянето на секреция. Това е естествена тяхна реакция в отговор на стреса.  Изолираната слуз се събира с голямо количество вода и след това се филтрира и пречиства. След всички процедури, незащитените охлюви се връщат на близките си за по-нататъшен живот и репродукция. Освен това те се отглеждат в екологично чисти условия и се хранят добре, защото само по този начин е възможно да се получат качествени суровини за козметика, която да отговаря на всички нужди на клиента.

Някои хора отглеждат охлюви у дома, за да се наслаждават редовно на козметичен масаж с тяхно участие – охлювите се плъзгат плавно по лицето или тялото, оставяйки полезният овлажняващ муцин върху кожата. Тези, за които такова удоволствие изглежда съмнително и идеята за превръщане на апартамента във ферма за охлюви не е примамлива, винаги могат да изберат подходяща козметика със съдържание на муцин и да се уверят в супер-свойствата му.

 

А ето и няколко от нашите предложения с Муцин от Охлюв:

Дневен крем за лице с екстракт от охлюв

Нощен крем за лице с екстракт от охлюв

Серум за лице с екстракт от охлюв Регенериращ

Околоочен крем с екстракт от охлюв

Почистваща пяна за лице с екстракт от охлюв

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

show