You are currently viewing Тайните на калта от Мъртво море

Тайните на калта от Мъртво море

Мъртво море е езеро със солена вода в Близкия изток, граничещо с Израел и Западния бряг на запад и Йордания на изток.

Географските особености на Мъртво море – включително факта, че езерото е на най-ниското морско ниво от всяко водно тяло на земята и е заобиколено от планини – правят околната тиня и кал богати на уникална комбинация от минерали като магнезий, натрий, и калий.

Близо десет пъти по-солено от океана, името на това солено езеро произлиза от факта, че свръхсолеността му го прави необитаемо за растения и животни. Мъртво море няма никакви канали за водите си, така че водата няма къде да отиде, освен да се изпарява. Милиони години горещ, сух пустинен въздух, съчетан с висока степен на изпарение, са отчасти отговорни за обилното натрупване на сол и минерали в Мъртво море, които са от съществено значение за здравето на кожата. Калта на дъното на морето поглъща тези природни ресурси и тази кал след това се събира. След филтриране и пречистване се опакова.

Според легендите първата историческа фигура, която признава лечебните сили на Мъртво море, е Савската царица.

В крайна сметка Клеопатра научава за предполагаемата му мистична ефикасност и пътува до там от Египет, за да построи първия спа център в света. Смята се също, че по времето на цар Давид Мъртво море се е превърнало в ранен естествен спа поради високото си съдържание на сол и други минерали, както и ниското съдържание на цветен прашец, фактори, които примамват самия крал.

От древни и средновековни времена е било обичайна практика да се прилагат пръст, глина, торф и кал върху тялото заради техните лечебни свойства, така е измислен терминът калолечение. Практиката е допълнително установена от „глинения пастор“ Емануел Фелке, немски терапевт. Освен това, Адолф Юст, немски натуропат и привърженик на връщането към природата за органично лечение на болести, също подчертава предимствата на калолечението като средство за подобряване на общото благосъстояние. От стотици години е известно, че калта от Мъртво море показва терапевтични ползи и общо благосъстояние.

Доказано е, че калта от Мъртво море има антимикробни и противовъзпалителни свойства, което я прави полезна в кални компреси и козметика. Ако се притеснявате за чувствителност, говорете с вашия лекар или дерматолог, преди да използвате продукт с кал от Мъртво море. Винаги тествайте малък участък от кожата си, преди да приложите нов продукт.

Калта от Мъртво море има уникален състав от високи концентрации на подхранващи кожата минерали като магнезий, калций, калий, бромид, цинк и желязо.

 

Някои от приложенията на тази уникална кал са :

  1. Ексфолира и детоксикира

Докато калта изсъхва върху кожата ви, тя абсорбира токсини, мръсотия, мъртви кожни клетки и излишни мазнини. Когато измиете калта, тези замърсявания се отмиват, разкривайки по-свежа, по-здрава и по-сияйна кожа. Кожата ви не само ще изглежда по-добре, но и ще я усещате изключително мека и чиста.

Белита разработи Кална ексфолираща маска за лице

Кална Ексфолираща Маска за Лице
Кална Ексфолираща Маска за Лице
  1. Подхранва кожата

В същото време калта отстранява замърсяванията, тя също така влива кожата ви с подхранващи минерали, които й помагат да я поддържа мека и хидратирана. Уникалният минерален състав от над 21 различни минерала възстановява кожата, подобрява текстурата и тонуса и ви придава здравословен блясък.

В серията на Белита от козметични продукти с минерали от мъртво море, можете да намерите Крем масло за ръце и тяло,подхранващо за суха, много суха и атопична кожа

Крем-масло за суха и атопична кожа
Подходящ за ръце и тяло
  1. Облекчава състоянията на сухата кожа

Известно е, че подхранващите кожата минерали в калта от Мъртво море помагат за облекчаване на симптомите на сухи кожни състояния като псориазис и екзема. Калта помага за възстановяване на влагата и облекчава симптомите, успокоява сухата, груба, раздразнена кожа. Опитайте маска с кал от Мъртво море. Калните маски могат да работят за премахване на замърсявания и мъртва кожа по тялото ви.

Максимално подхранващ крем-масло за лице с много суха и атопична кожа

Oil-Крем за Лице за Суха и Атопична Кожа
Oil-Крем за Лице за Суха и Атопична Кожа
  1. Против стареене

Калта от Мъртво море осигурява ползи против стареене чрез стягане и тонизиране на кожата, намаляване на фините линии и бръчки и свиване на порите. Козметичните продукти помагат за подобряване на кръвообращението и стимулира обмяната на клетките на кожата.

Предложения от Белита:

Маска-експрес трио-лифтинг за лице, шия и деколте с 20 лечебни минерали

Експресна Маска ТриоЛифтинг за Лице, Шия и Деколте
Експресна Маска ТриоЛифтинг за Лице, Шия и Деколте

Дневен крем 45+ Съвършен лифтинг за лице и шия

дневен крем 45+ съвършен лифтинг за лице и шия
дневен крем 45+ съвършен лифтинг за лице и шия
  1. За коса

Използвана в косата, минералната кал от Мъртво море хидратира и подхранва скалпа и корените, като засилва циркулацията. Това намалява шансовете за загуба на коса чрез укрепване и подобряване на здравето на космените фоликули, които се свиват и стават по-тесни с възрастта. Свиването пречи на косата да получава храна и кислород, като по този начин се отразява отрицателно на протеина на косата, необходим за растежа. Това от своя страна води до падане на косата. Съответно калта от Мъртво море почиства и овлажнява скалпа, за да намали или елиминира сухотата и пърхота, като по този начин предотвратява изтъняването, възстановява щетите и оставя матовата коса с повишен блясък.

Шампоан с двойно действие против косопад и пърхот

шампоан с двойно действие против косопад и против пърхот
шампоан с двойно действие против косопад и против пърхот
  1. Помага при лечение на акне

Калта от Мъртво море е тествана от Trusted Source и е доказано, че има антимикробен ефект върху щамове бактерии, които живеят върху човешката кожа. Тъй като свръхрастежът или наличието на определени бактерии може да доведе до акне, възможно е това да е причината калта от Мъртво море да се използва за лечение на пъпки от библейски времена.

Предложения от Белита:

Антибактериална пяна против акне и черни точки за проблемна кожа

антибактериална пяна против акне и черни точки
антибактериална пяна против акне и черни точки

Матиращ лек крем за лице склонно към омазняване и разширени пори

Матиращ Лек Крем за Кожа Склонна към Омазняване и Черни Точки
Матиращ Лек Крем за Кожа Склонна към Омазняване и Черни Точки

Интензивен SOS-серум с локално действие против акне и черни точки

sos-серум с локално действие против акне и черни точки
sos-серум с локално действие против акне и черни точки

Всички продукти на Белита от серията с Мъртво море можета да намерите тук